Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

Безплатен транспорт до гробищен парк „Скобелево“ в Ловеч за Архангелова задушница

Община Ловеч и транспортна фирма ЕТ „МКМ-Михаил Масарлов“ осигуряват безплатен транспорт до гробищен парк „Скобелево“ (и обратно) в събота, 7 ноември, 2020, по повод Архангеловазадушница.

В 8.00 ч. от Автогара Ловеч ще отпътуват два автобуса при напълване по следния маршрут:

Автогара – Ловеч – спирка на ул. „Цачо Шишков“ – спирка ОББ – спирка „501 стоки“ – спирка Салито – кв. „Продимчец“ – Скобелево и обратно.

Архангеловазадушница се нарича още Рангелова задушница, Хрангеловотоодуше,  тя е една от трите най-големи задушници според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангеловазадушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Избрани новини

Leave a Reply

%d bloggers like this: