В деня на Свети Йоан Кръстител кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе гост на ЧНУ „Св. Седмочисленици“

В деня на Свети Йоан Кръстител, 7 януари, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе гост на ЧНУ „Св. Седмочисленици“ в Ловеч. Посещението е по покана на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и ръководството на училището, а поводът е поръсване на класните стаи и учениците с осветената вчера богоявленска вода.

Владиката благослови всички присъстващи, като им пожела здраве, мир и радост за душите.

От своя страна кметът честити новата година с думите: „Нека Новата година е по-добра и по-успешна!  С настъпването на 2021 години на всички ни се иска да оставим зад гърба си проблемите с пандемията и да се върнем към нормалния си начин на живот. Трудно ще се преодолее, но с вяра и съвместни усилия ще успеем!“. Тя не скри вълнението си от прекрачването на училищния праг, като сподели, че е приела поканата на Митрополит Гавриил с голяма радост, защото е усещала необходимост да се потопи в училищната атмосфера.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната, отбелязван от повече от 300 хиляди души у нас.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

Избрани новини

Leave a Reply

%d bloggers like this: