Култура Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

В Ловеч наградиха близначки от Дряново, студентката Радина Иванова получи нова стипендия

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 29 октомври връчи поощрителните награди на близначките от Дряново Виктория и Касандра Недялкови, и двете от СУ”Максим Райкович”. Момичетатасапобедителкив Международния  конкурс за есе на тема „Левски, революцията и бъдещият свят”.  Те получиха грамоти, значки с образа на Левски и филма за Ловеч „Тайната столица“на Степан Поляков.

Поради санитарните мерки награждаването стана в кабинета на кмета на Ловеч в тесен кръг, в присъствието на зам. кмета Венцислав Христов.

По-рано заедно с придружаващите ги роднина и една учителка, момичета разгледаха града с Покрития мост и споделиха своя възторг от видяното. От своя страна кметът на Ловеч им разказа какво още предстои да се прави, за да стане градът още по-красив, като подчерта ремонта на Младежкия дом и Спортната зала.

Конкурсът бе организиран от Фондация „Васил Левски”,  Община Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и посветен на 150-та  годишнина от обявяването на Ловешкия революционен комитет за Привременно правителство през 1871 г.Комисията по-рано разгледа общо 16 творби и отличидистанционно участниците.

Първо място спечелиКардо – Александър Али от Българско училище „Иван Вазов”- Париж, Франция, с преподавател Любка Митева – учител по български език и литература,за есето Васил Левски и свободата на България.

Комисиятаприсъди и три втори места. Те са заГенадий Шкипеско –  Болград, Украйна,  за есето „Васил Левски, революцията, бъдещият свят“, за Екатерина Олейник от Измаил, Украйна, за есето „Левски, революцията и бъдещият свят“ и за Татяна Калова, с. Богатое, Одеска област, Украйна, за есето „Васил Левски“.

Също на 29 октомври Корнелия Маринова връчи испециалната стипендия „Академик Димитър Мишев“в областта на физиката, електрониката, автоматизацията и електротехниката. За втора  година носител е Радина Иванова, студентка в четвърти курс, редовно обучение през учебната 2020/2021 година, специалност „Физика и математика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и е бивш възпитаник на ППМГ – Ловеч. Стипендията е на стойност 1000 лева и се осигурява от представителните пари на кмета.

Радина Иванова получиот зам.- кмета Венцислав Христови копие от филма „Тайната столица“,

Наградите се връчват в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители. Поради пандемията и новите санитарни мерки тази година масовите събития бяха отменени.

Избрани новини

Leave a Reply

%d bloggers like this: