Култура Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

Кметът на Ловеч поздрави космонавта Георги Иванов за неговия юбилей

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до Георги Иванов, космонавт и почетен гражданин на Община Ловеч, по повод  неговия юбилей. На 2 юли той навършва 80 години. В поздравлението се казва:

„Вече минаха 41 години от Вашия полет, но ние пазим свеж спомена за извършеното от Вас и Николай Рукавишников. Защото показахте как истинските мъже решават всякакви проблеми в Космоса. През следващите години се превърнахте в непоколебим член на космическата общност, а историята на Вашия полет стана една от най-обичаните беседи, които младите поколения обичат да слушат. В тези дни, когато пандемията от COVID 19 ни внушава, че микрокосмосът може да променя макрокосмоса, Вашият полет в Космоса издига още повече значението на човека и неговите възможности, като ни дава вяра в науката и техниката. Честит рожден ден и юбилей!“

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов (електротехник). Родната му къща е във възрожденският квартал „Вароша“.  Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958), а след това  Военното училище в Долна Митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас.

Георги Иванов е първият български космонавт.  Той излетя на 10 април 1979 г. в орбита около Земята с космическия кораб „Союз-33“. Международният екипаж е с командир на полета Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Кораба е приземен от Георги Иванов.

Генерал-лейтенант Георги Иванов е чест гост в родния град. Миналата година тържествено беше отбелязана 40-годишнина от полета.

Избрани новини

Leave a Reply