Начало Област Ловеч Общество Тетевен 

Поздравителен адрес от д-р Мадлена Бояджиева по случай 1-ви ноември – Ден на народните будители и Празник на град Тетевен

Скъпи съграждани,

Днес е 1 ноември – ден, в който ние, тетевенци, се радваме на двоен празник – Деня на нашия град, отбелязвайки 143 години от неговото освобождение от османско владичество и Деня на народните будители.

Какви чувства се будят във Вас, когато чуете датата 1 ноември? Не ви ли връхлита чувство на гордост, на чест и на достойнство от това, че сме българи и тетевенци, потомци на велик род, оставил своята диря в днешния ден?

Днес, съчетавайки празника на освобождението на Тетевен, на саможертвата и героизма с празника на книжовността и духовността, не бива да забравяме многобройните светли личности, които са съхранили българщината, бита, обичаите и традициите ни.

В нашата история има селища, в които, въпреки изпитанията на времето, народният плам продължава да гори, селища, които са възкръсвали многократно от пепелищата за нов живот. Тетевен е именно такова средище на родолюбието, на опазения възрожденски дух – изпепеляван, но възкръсвал и устоял на предизвикателствата на времето. А както е казал Иван Вазов – онзи, който не е видял този най-чуден земен рай, остава чужденец на майка България.

Първи ноември  е особено скъп за Тетевен празник, защото на този ден, след петвековно турско робство, идва свободата. По брой участници и жертви в националноосвободителното движение, Тетевенският край заема достойно място, за което може само да бъдем горди.

Пламенни тетевенски родолюбци са участвали в четите на Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Филип Тотю, а дванадесет от тях трасират огнената диря на Ботевата чета. От Тетевенския край са и най-верните сподвижници на Левски – Сава Младенов и Васил Йонков Гложенеца. Лично Апостолът изгражда революционния комитет в Тетевен, а комитетът в Голям извор провъзгласява за Първи окръжен революционен окръг в Българско.

За Тетевен двата празника – празникът на освобождението на града и празникът на народните будители се съчетават в един празник. Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители!

Денят на народните будители сам по себе си е светлина, която ни кара да си спомним, да се поучим, да се борим и да продължаваме, да се преклоним и да подражаваме.

На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишното национално Възраждане и освободителните борби. Почитаме паметта на духовните строители на следосвобожденска България.

Редом до Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Захарий Стоянов, Иван Вазов и още много други българи, днес с гордост поставяме имената на Крачун Иванов, Михаил Кифалов, Хаджи Генчо, Димитър Ковач, Димитър Стойчев, Михал Койчев, Тома Васильов – все видни тетевенци и будители, споделили частица от себе си както със своя град, така и с цялата ни родина.

На този ден трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове. Днес всеки уважаващ себе си учител, всеки уважаващ себе си деец на словото е и будител, макар контекстът на днешната епоха да изисква тази будителска дейност да се проявява по коренно различен начин.

Днес, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, продължаваме да градим Тетевен. Той става все по-красив и привлекателен.

Живеем в нелеки времена на трудности и предизвикателства. Човечеството е изправено пред своите трудности, както неведнъж се е случвало назад във времето. Всяка епоха е преминала през перипетиите си и е устоявала на предизвикателствата, учейки се от уроците на живота. Днешните времена ни показват, че имаме да извървим дълъг път, а докато го вървим не бива да забравяме да вярваме в себе си и в другите, за да градим заедно по-добрия утрешен ден за нашите деца. Само ако бъдем единни, ще съумеем да изпълним заветите на тези, които жертваха живота си за Тетевен и за България.

 

Скъпи тетевенци,

Бъдете здрави, бъдете отговорни и целеустремени, бъдете щастливи и носете нашия малък град в сърцата си!

Честит празник!

Избрани новини

Leave a Reply