Начало Област Ловеч Общество 

По инициатива на ВМРО в Дерманци почетоха 105-годишнината от гибелта на Христо Чернопеев

Днес се навършват 105 години от гибелта на легендарния войвода Христо Чернопеев.

По повод годишнината ВМРО инициира възпоменателно поклонение на паметника на героя в родното му село Дерманци, с домакинството на кмета Галина Спасова.

В произнесените слова народният представител Красимир Богданов и заместник-председателят на Македонския научен институт доц. д-р Наум Кайчев подчертаха, че страната ни ясно и последователно отстоява историческата истина за предците ни и че докато се тачи паметта за герои като Чернопеев, ще я има и България.

В поклонението участваха заместник-кметът на Община Луковит Георги Георгиев, представители на Македонския научен институт, председателят и секретарят на Областния комитет на ВМРО Ловеч – Даниел Сираков и инж. Тихомир Лилов, Ваня Йотова от общинската организация на ВМРО в Луковит, членове на местните структури в Троян, Ябланица и Угърчин, ръководители и представители на НЧ „Христо Ботев“ с. Дерманци, ОбУ „Неофит Рилски“ с. Дерманци и ПК „Христо Чернопеев“ с. Дерманци.

Христо Чернопеев е капитан от българската армия и деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско, ръководител на Струмишкия окръг на Вътрешната македоно-одринска организация. Роден е на 16 юли 1868 г. в с. Дерманци, загива по време на Първата световна война, на 6 ноември 1915 г. в бой с френските части край с. Пепелище (Щипско).

Паметникът в Дерманци е открит през 1985 г. по повод 70-годишнината от гибелта на Христо Чернопеев. От 2018 г. и централният площад в селото носи името на войводата.

Избрани новини

Leave a Reply

%d bloggers like this: