Култура Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

В Ловеч отбелязаха 91 години от кончината на д-р Васил Радославов

Културно-образователният център и музейна сбирка “Д-р Васил Радославов” в Ловеч отбелязаха 91 години от кончината на д-р Васил Радославов (1854 – 1929) с премиера на книга, филм и художествени изпълнения. Това стана на 21 октомври вечерта в дворното пространство на центъра.

„Община Ловеч полага системни усилия да гледаме на нашата история пространно, задълбочено и обективно, да разкриваме нейните вълнуващи моменти. И събитието тази вечер е точно такова“, каза в началото кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни, че идеята на общинския съветник д-р Георги Митев, още от първия мандат,а именно – да се направи паметник на д-р Радославов в Ловеч, вече е факт. Ето, сега имаме и филм, благодарение на РИМ – Ловеч, с партньорство със сайта Актуално.

В Ловеч за вечерта пристигна и МикелеДжулини, правнук на д-р Васил Радославов, който произнесе вълнуващи думи за своя дядо и за силата на поезията. След това последваха изпълнения на творби на руския абсурдист Даниил Хармс (1905 – 1942) . МикелеДжулини чете италиански превод от ПаолоНори, а миниатюрите бяха четене на български език от деца от село Дамяново.

Проф.д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет разказа накратко как е създаден сборникът „Д-р Васил Радославов – живот, борба, политика“, който е с материали от научната конференция в Ловеч през 2019 г. Професорът обясни, че историческата наука по времето на комунизма е работила за лошия престиж на Радославов. „За мен беше необяснимо как този „лош“ човек е имал толкова последователи, а по време на погребението му се събират хиляди почитатели и привърженици“, изтъкна гостът. След което изброи качествата на Васил Радославов – патриотизъм, максимализъм, вярност на националните интереси, твърда ръка и никаква корупция.

Публиката изгледа и късометражен филм за д-р Васил Радославов, дело на режисьора Александър Македонски.

Организатори на събитието бяха фондациите „Стефан Нойков“ и „Shapdiz” с подкрепата на Община Ловеч. Присъстваха заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници, историци, граждани.

Срядата беше Ден на отворените врати, като гражданите можеха да разгледат музейната сбирка за най-младия министър-председател у нас досега. Роденият в Ловеч Васил Христов Радославов е изявен политик, народен представител. Оглавява Либералната партия от 1887 до 1918 г. Умира в Берлин на 21 октомври 1929 година

Новият филм може да се види на този линк

https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZv51pXZPtYUm89OORQ1VF4ewQDzRLXgwSuy

Избрани новини

Leave a Reply