Начало Област Ловеч Общество Тетевен 

В Тетевен изложиха голяма книга с известни мисли и цитати по случай Световния ден на книгата и авторското право

По случай 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, по инициатива на Община Тетевен, пред сградата на читалището в града бе изложена голяма дървена книга. Тя е изработена от Евгени Стоянов, а съдържанието й е запълнено с известни цитати, стихове и мисли на български творци, включително на тетевенеца Усин Керим.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева първа разгледа книгата, заедно със зам.-кметовете – Тони Стоев, Красимир Красимиров и Борис Врабевски, секретаря – Цветелина Стоянова и директор на дирекция „Специализирана администрация“ – Валентина Николаева.

Д-р Бояджиева коментира, че идеята е да се привлече вниманието на хората и предимно на по-младите към българските автори и най-вече към книгите и четенето.

Четенето помага на децата в изграждането на техните езикови умения. То стимулира въображението и помага за увеличаване на речниковия запас. Четенето е необходимо във всеки един етап от живота ни – в училище, в университета, в работата. Чрез това умение ние получаваме нови знания по различни теми и намираме полезна информация за всичко, което ни интересува, каза още д-р Бояджиева.

През 1995г. ЮНЕСКО определя 23 април за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост (авторското право).

Датата e символична за световната литература. На 23 април са родени или починали поети като Шекспир, Мигел де Сервантес, Владимир Набоков и др. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО – в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Твърди се още, че идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април традиционно се подарява книга.

Избрани новини

Leave a Reply