Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

Днес, на Богоявление, в реката влязоха за кръста 14 смели младежи

За пета поредна година Ивайло Енчев – Рони извади кръста, хвърлен от Богоявленския мост в леденостудените води на река Осъм в Ловеч. Заедно с него на 6 януари, Богоявление, в реката влязоха още 13 смели младежи.

„Пожелавам само здраве, нищо друго. Да сме единни в това време, да бъдем едно цяло и да си помагаме, да имаме здрав разум, здраво тяло и здрави ръце. Чувствам се добре, здрав съм, надявам се да започнем да живеем нормално, всички хора да мислят разумно и да спазват мерките”, заяви Енчев.

По думите му традициите трябва да се спазват, защото това държи духа на хората.

Ивайло участва в ритуала за девета поредна година, а за пета поредна година вади кръста. Той живее и работи в Ловеч, баща на две деца,  съответно на 12 и на 8 години.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова спази традицията, като поднесе скромен подарък на Ивайло Енчев.

„Пожелавам на теб и на семейството ти, на всички ловчалии да бъде една благодатна и здрава година“, каза Маринова.

Ивайло Енчев получи парична награда и от Ловчанския митрополит Гавриил.

Празникът бе организиран от Ловчанска Света Митрополия и Военен гарнизон Ловеч. Той започна със Златоустова света литургия в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, след това пред него Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Велик водосвет и освети бойните знамена.

На 6 януари православната църква отбелязва големия празник Богоявление, който е третият по значимост през годината. В народния календар Йордановден е свързан с много обреди, обичаи и поверия.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен в във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщенето небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.

Избрани новини

Leave a Reply