Култура Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

Кметовете на Ловеч и Плевен откриха изложба на Димитър Казаков – Нерон в Плевен

Изложба в Плевен бе открита на 10 септември вечерта с част от ловешката колекция с творби на Димитър Казаков – Нерон.

На откриването в художествена галерия „Илия Бешков“ присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и кметът на Община Плевен Георг Спартански.Експозицията включва 30 рисунки и акварелни творби от най-ранните студентски години на художника до зрелия му период. Творбите са избрани от фонда на ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч, в града край Осъм в една от възрожденските къщи е подредено дарението на Димитър Казаков, съобщи директорът Валентин Узунов.

„В живописните си платна Казаков не само пресъздава мотиви от народните вярвания и фолклор – той е творец, който създава нова българска митология, обогатена с примери от световното културно наследство. Независимо от разнообразните, дори експериментални материали и техники, с които работи, уникалният почерк на Нерон е безпогрешно разпознаваем“, пишат специалистите.

Майстор на маслената живопис, но и творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията и смесените техники. Фигурите в неговите картини са устремени към отвъдното, обгърнати от мистичен ореол, а внушението за тайнствената същност на вселената се подсилва от присъствието на характерни символи знаци.

Голямото признание на художника у нас и по света са десетките представени експозиции в престижни галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Люксембург и други. Произведения на Димитър Казаков-Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувър, Париж, музея “А.С.Пушкин“, Москва, Императорската колекция, Токио, и на много частни колекции. Колекцията ще бъде в Плевен до края на септември.

Избрани новини

Leave a Reply