Начало Общество 

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова с призив сред тежките катастрофи в петък и събота

В този изключително неприятен откъм тежки пътни инциденти момент искам да се обърна към всички участници в пътното движение – нека бъдем повече от всякога внимателни и отговорни на пътя! Десет жертви за два дни – това би трябвало да ни събуди и отрезви!“ Това се казва в призив на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, разпространен на 18. 11.2017 г. от пресцентъра на институцията.
В петък и събота станаха две тежки катастрофи все на главен път София – Варна, в района на селата Микре и Сопот. Пътят е от републиканската пътна мрежа, участъкът минава през Община Угърчин, но по него пътуват граждани от цялата страна, включително и от ловешка община. Така че всички сме заинтересовани от промяна.
Кошмарът се повтаря за пореден път, отсечката от години е почернена от паметници. Новите инциденти вдигнаха на крак всички специализирани служби в Ловеч, на място пристигна и новият министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Досега жертвите са общо десет – девет в петък и една от събота, като има и пострадали в критично състояние в болниците.Този катастрофи са зловещ удар по десетки семейства. Защото само през тази година в тази „точка на смъртта“ жертвите вече са общо 15.
В своето обръщение към гражданите кметът на Ловеч казва още:
„Пролятата на пътя кръв е предизвикателство към обществото и политическата класа, защото за пореден път повдига необходимостта час по-скоро да се изгради магистрала „Хемус“, при която поне челните удари ще са невъзможни. Но докато магистралата стане факт, ние трябва да намалим скоростта и да бъдем тройно по-внимателни!
В часовете след първата катастрофа в петък аз получих съобщения по телефона от граждани – всичките настояват този ужас да спре, да има повече контрол, да има камери за скоростта, да се обнови маркировката. Хората пишат: „Трябва да направите нещо! Затова имате власт, ползвайте я!“
Затова призовавам да сме координирани и солидарни не само при тежки инциденти, а и в превантивната дейност, в контрола и съграждането.
Като изказвам моите най-искрени съболезнования на близките на загиналите, аз се моля за повече смиреност и отговорност от всички водачи на МПС, особено през настъпващия сезон с мокри и заледени пътища.
Изказвам моята подкрепа в този труден момент на Вяра Церовска, кмет на Перник – един град, който от петък потъна в траур. Заедно с нея ние прекарахме часове сред пострадалите.
Изказвам благодарност на полицейските, прокурорските и медицинските екипи, на лекарите и състава на цялата болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч за неуморната работа и в този момент.
Още през следващата седмица ръководството на Община Ловеч ще разгледа в рамките на своите пълномощия какви спешни допълнителни мерки могат да се предприемат, за да се вдигнат мерките за безопасност по пътищата на нашата територия.“

Избрани новини

Leave a Reply