Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

Кметът на Ловеч получи юбилейната книга „140 години военни окръжия“ и благодарствен адрес

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи юбилейната книга „140 години военни окръжия“ и благодарствен адрес. Те бяха връчени на 30 септември от подполковник Красимир Костов, началник на Военно окръжие – Ловеч, а поводът е отбелязването на кръглата годишнина на военните окръжия в България. На срещата присъства и Бранимир Пиянков – старши експерт в офис за военен отчет в Община Ловеч.

В адреса се отбелязва значимото присъствие на кмета в дейностите на окръжието и се благодари за подкрепата и доброто сътрудничество. Бъдете здрави, бъдете все така диалогични и креативни, нека вдъхновението е отправна точка за всяко ваше начинание, завърша благодарственият документ.

Кръглата годишнина на военните окръжия се отбелязва в цяла България. В книгата е описана историята на всички военни окръжия, включително и Ловеч. Мобилизационната система в Република България има дълга история, в началото е Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър I. С него се въвежда длъжността „Окръжен воински началник”, в чиито компетенции влиза комплектуването на войската с наборен състав.

До 1984 г. у нас е имало три  областни военни окръжия – София,  Шумен и Пловдив, като Ловеч е в рамките на последното.

След 1990 година започва трансформация на българската армия от масова към професионална, редуциране на състава, числеността и структурите. Нов етап от развитието е създаването на Централно военно окръжие на 1 юли 2011 година. От това събитие произтичат редица организационно-щатни промени в структурата насистемата на военните окръжия. Създадено е сегашното Военно окръжие,  втора степен – Ловеч,  обясни подп.Костов.

Кметът на Ловеч благодари за честта и се заинтересува от часовете по военна подготовка за учениците. Това са пет часа в учебната  година за девети и десети клас в рамките на часа на класа, преподават предимно офицери.

Военните окръжия в състава на Централно военно окръжие допринасят за поддържането на воинските исторически традиции, за любовта на младите поколения към род и Родина, за тяхното обучение и за мотивацията им да изпълняват гражданския си и синовен дълг към България. През цялата си дългогодишна история органите по военния отчет дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата.

Избрани новини

Leave a Reply