Луковит Начало Област Ловеч Общество 

Кметът на Луковит покани на среща представители на отговорни институции във връзка с трагичния инцидент в село Бежаново

Кметът на Община Луковит инициира среща с представители на отговорни институции във връзка с трагичния инцидент на 3 април в село Бежаново, при който вследствие на скандал и масово сбиване почина 51-годишен мъж, блъснат от лек автомобил. Причинителят на смъртта е разкрит и в момента се намира под домашен арест.

Случаят предизвика недоволство и напрежение в селото. Местни жители сформираха инициативен комитет и изпратиха отворено писмо до седем институции, в което подчертаха, че живеят в непрекъснат физически и психически тормоз от посегателствата и проявите на представители на ромската общност в Бежаново. В писмото са поставени тринадесет въпроса и е отправена молба за прилагане на мерки, обезпечаващи сигурността на жителите. Подписали са се 295 лица. Комитетът организира и мирен протест, който ще се проведе на 17 април в селото.

По този повод на 14 април в заседателната зала на Община Луковит по покана на кмета Иван Грънчаров се състоя среща с участието на ст. комисар Дончо Манов – впд директор на ОД на МВР Ловеч, неговият заместник комисар Цветозар Цанков, кметът на кметство Бежаново Калоян Димов, гл. инспектор Иво Рабаджиев – началник на РУ на МВР Луковит, полицейски инспектори от местното управление, Иван Братулев – директор на Дирекция „Социално подпомагане“ Луковит, Петко Петков – гл. експерт в Регионална дирекция по горите Ловеч. В края на срещата бяха поканени за разговор и роднини на загиналия в инцидента на 3 април.

На срещата беше уточнено, че по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в селото са придадени допълнителни сили и средства от Дирекция „Жандармерия“ – ГДЖСОБТ, ЗЖУ – Плевен. Екипи на жандармерията и на РУ Луковит ще осигуряват денонощно полицейско присъствие. Ще има засилени проверки на водачите на МПС за свидетелство за управление и употреба на алкохол. Ще се увеличи и контролът от страна на РДГ Ловеч по отношение на незаконната сеч и превоз на дърва за огрев, както и от страна на ДСП Луковит относно условията на отглеждане на деца в многодетни семейства.

Кметът Иван Грънчаров изрично подчерта и пред роднините на загиналия, че конфликтите не бива да се разрешават чрез саморазправи, а с незабавно обръщане към органите на реда. Засилените мерки, които се въвеждат от 14 април с цел предотвратяване на повторни инциденти, ще бъдат прилагани до преодоляване на тлеещото напрежение и нормализиране на обстановката в селото.

Избрани новини

Leave a Reply