Луковит Начало Област Ловеч 

Луковитчани почетоха празника на града и отдадоха признание на състезатели от Морски клуб – Луковит

След година прекъсване заради световната пандемия, луковитчани отново се събраха в градинката при храма, за да отпразнуват заедно 6 май – Ден на Луковит и храмов празник на църквата „Св. вмчк Георги Победоносец“. Това съобщава сайта на Община Луковит.

За жителите на града денят започна със света литургия, отслужена от енорийските свещеници от Луковитската духовна околия. Малко преди да бие камбаната, вече беше готов и курбанът за здраве, приготвян недалеч от църквата още от ранни зори.

Празнично слово произнесе кметът Иван Грънчаров, който благодари всички хора, които през изминалите трудни четиринадесет месеца продължиха да изпълняват всеотдайно професионалните си задължения и с отворени сърца бяха в помощ на хората.

Празничната програма зарадва ценителите на българския фолклор. Малките изпълнители от фолклорна формация „Дилянка“ под ръководството на народната певица Надка Томова изпълниха песните „Седнало е Джоре“ и „Дядовите Добреви пет снахи“. С „Гайдарска сюита“ направи своя дебют и гайдарската школа към читалището с ръководител Петър Мизюрев. А фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ с ръководител Емилия Тилова зарадва присъстващите с динамичните хорà „Логодажко“, „Гъмзовяна“ и „Абдай“.

Преди концертната програма се състоя официалната церемония за удостояване на заслужили личности с почетни звания и отличия. Представителните знаци бяха връчени от кмета Иван Грънчаров и председателя на общинския съвет д-р Данаил Динков.

По този начин бе отдадена публична почит към заслугите на един незабравим екип, който през втората половина на миналото столетие създаваше поводи за гордост на местната общественост. Това са луковитските „моряци“ – състезателите по подводно ориентиране на Морски клуб – Луковит, които прославиха името на града в цяла Европа.

За 26 години спортно-състезателна дейност Морски клуб – Луковит изгражда база, необходимата материална и техническа част и създава необходимите условия за развитие на спорта подводно ориентиране. През годините отборите на Морски клуб – Луковит печелят осем републикански първенства с мъжкия отбор и две с женския отбор. Мъжкият отбор е неизменен носител на Купата на България и е комплексен първенец за 1987 г. Много от състезателите на клуба са били част от националните отбори и достойно са представили страната на световни и европейски първенства.

Дванадесет от тях бяха удостоени с „Почетен знак на Община Луковит“ Съгласно Решение № 249/28.04.2021 г. на Общински съвет Луковит.

За значими заслуги в развитието на подводното ориентиране и за популяризиране името на родното място в страната и чужбина, отличието беше присъдено на: майстор на спорта Станислав Петров Стефанов, майстор на спорта Владко Вътков Стоянов, майстор на спорта Коста Георгиев Костов, майстор на спорта Цветан Петров Нинчев, майстор на спорта Георги Стефанов Георгиев, майстор на спорта Димитър Василев Ненов, майстор на спорта Емилиян Георгиев Пенев, майстор на спорта Мая Феодорова Стефанова, майстор на спорта Людмила Лазарова Петрова, Николай Тотев Симеонов, Йордан Христов Йорданов и Борислав Николов Борисов.

Съгласно Решения №№ 245, 246, 247, 248 от 28.04.2021 г. на Общински съвет Луковит, за съществен принос в развитието на спорта в Луковит, в развитието на подводното ориентиране на национално ниво и за популяризиране името на родното място в страната и чужбина, със званието „Почетен гражданин на Община Луковит“ бяха удостоени:

Ангел Георгиев Петков – заслужил треньор; началник (председател) на Морски клуб – Луковит в периода 1966-1995 г.; треньор на отборите по подводно ориентиране от 1969 г., които станаха носители на осем републикански титли при мъжете и две републикански титли при жените; председател на Националната комисия по подводно ориентиране в периода 1982-1985 г.; помощник-треньор на националния отбор по подводно ориентиране в периода 1984-1987 г.; носител на „Орден на труда“ – златен от 22.12.1989 г.;

Марин Ангелов Христов – заслужил майстор на спорта; състезател по подводно ориентиране на Морски клуб – Луковит; световен вицешампион като част от националния отбор през 1973 г.; европейски шампион като състезател на националния отбор през 1977 г.; осем пъти републикански шампион с отбора на Морски клуб – Луковит и пет пъти абсолютен републикански шампион в индивидуалното класиране;

Георги Василев Георгиев – заслужил майстор на спорта; състезател по подводно ориентиране на Морски клуб – Луковит; световен вицешампион като част от националния отбор през 1973 г.; европейски шампион като състезател на националния отбор през 1977 г.; осем пъти републикански шампион с отбора на Морски клуб – Луковит и два пъти абсолютен републикански шампион в индивидуалното класиране;

Цветанка Николаева Иванова – майстор на спорта; състезател по подводно ориентиране на Морски клуб – Луковит; носител на златен медал като част от националния отбор (жени) от Европейско първенство в Париж през 1990 г.; носител на сребърни медали на Купа Европа 2 кръг и Купа Европа 5 кръг като част от националния отбор (жени) през 1989 г.; три пъти републикански шампион с женския отбор на Морски клуб – Луковит през 1988 г., 1989 г. и 1990 г.

По време на церемонията майсторът на спорта Коста Костов подари на кмета Иван Грънчаров Купата на България по подводно ориентиране. Трофеят е бил преходен, като година за година е преминавал в ръцете на отборите шампиони. На него е отбелязано, че през 1984, 1985 и 1986 г. е спечелен от Морски клуб – София, а през 1987, 1988 и 1989 г. – от Морски клуб – Луковит. 1989 е последната година на провеждане на шампионата и купата в крайна сметка остава завинаги в Луковит.

Избрани новини

Leave a Reply