Ловеч Начало Област Ловеч 

Наградените в Ловеч: До сега никой не ни е оценявал толкова високо

Благодарствено писмо от ученичките Виктория Недялкова  и Касандра Недялкова и от придружаващите ги възрастнисе получи в Община Ловеч. До е адресирано до кмета на  община Ловеч Корнелия Маринова и Венцислав Христов-зам. кмет на общината.

Припомняме, че миналата седмица момичетата бяха отличени в  Международния  конкурс за есе на тема „Левски, революцията и бъдещият свят”.  Те получиха грамоти, значки с образа на Левски и филма за Ловеч „Тайната столица“ на Степан Поляков.

Ето текста на благодарственото писмо:

„До сега никой не ни е оценявал толкова високо“-това бяха думите на момичетата след тридневния им престой в града на тримата царе и владиците на България.

Бяхме попаднали в друг свят – света на приказките. Нощувахме в Бароковата къща-приемната на кмета на Ловеч. Посрещнаха ни служители на общината – Пламен Йотов и Събина Миленска -млади и слънчеви хора, познати в целия град и най-вече във Вароша-квартала на славното минало на града.

Пристъпвайки сред къщите на етнографския комплекс,  се потопихме в света на миналото, сякаш с аромата на къщите се върнаха и спомените, изкачвайки се към старинната крепост-гледахме града в подножието и се радвахме, че сме българи.                     Има моменти, които си струва да се преживеят, пък след това да става каквото и да е.

Срещата с гида – Пламен Ечков ни изненада и очарова, той намираше топли думи за всеки, макар че му оставаха няколко месеца до пенсия, носеше духа на младеж, пееше вълшебно на руски и български и с думите и добротата си ни пренесе в света на миналото. Под звуците на гласа му оживя един далечен свят-примамлив с човечността, героизма и достойнството си, с морала и величието си. Колко живот и дързост имаше в този човек! Всеки младеж би му завидял за богата душевност, неизчерпаемия оптимизъм и вярата в доброто.

От върха на крепостта изглеждахме малки, но изпълнени с живот и надежда.

Историите на царете, зидовете на средновековната крепост, жилищния комплекс, непристъпните стени, които удържат противника-ни доказаха, че ние, българите, сме били, следователно и ще останем непобедими. Няма пленено българско знаме, защото духът ни е силен. Историите за тайните тунели от средновековния замък към пропастта запалиха въображението ни и затова сме безкрайно благодарни на кмета Корнелия Маринова, че ще можем да изгледаме филма „Thesecretcapital“ – „Тайната столица“, който филм получихме от нея на диск в деня на срещата ни в общината заедно със значките с образа на Левски и грамотите.

В музея пред огромния портрет на Левски-както и пред 15-метровия му паметник на върха, до крепостта се чувствахме малки и незначими пред Апостола, както и тъжни на моста-наречен „Пази мост“- където е бил забелязан апостола от заптиетата, усъмнили се в него.

Поднесохме цветя на лобното му място-Къкринското ханче- и се отправихме към Ловеч.

Градът ни очарова с вечерните си светлини и отражението им в реката, вълшебната приказка на Покрития мост нощем ми напомня за моста между Буда и Пеща в Унгария.

Умелите ръце на художниците и дърводелците ни бяха сътворили чудеса, но хората-свикнали с изкуството-като че не го забелязваха-минаваха мрачни и отчуждени.

След атракцията в Дели хамам-някогашната турска баня-пресъздала миналото в настоящето на фона на течащата вода – се върнахме очаровани и уверени в силата на водата.

Посетихме зоологическата градина, срещнахме се с буйните и непокорни понита, красивите лебеди и немирните маймунки, както и с тигрите и лъва, мечетата и красивите пауни…

Благодаря от името на всички нас за вълшебните моменти в Ловеч и няма да забравя добрите хора, с които се срещнахме в града на царете и владиците, в който се възвисява най-високият паметник на Апостола, намерил най-прекия път към безсмъртието.

 

Виржиния Дачева – учител СУ „Максим Райкович“

Виктория Недялкова

Касандра Недялкова

Деница Пенкова

Избрани новини

Leave a Reply