Ловеч Начало Област Ловеч 

Цветомил от Езиковата в Ловеч е сред най-добри в Националния конкурс за дебати по немски език

На 3 и 4 юни 2021 г (четвъртък и петък) в „Гьоте-Институт“ в София се проведе националният финал за България на конкурса „Младежки дебати на немски език в Източна и Югоизточна Европа“.  В този конкурс, който се организира от „Гьоте-Институт“, фондацията „Херти“ и централната служба за обучение по немски език в чужбина, в дебати се включват ученици от 11 клас с първи чужд език немски от езиковите гимназии. Те дебатират по важни за обществото политически и социални теми.

Цветомил Рабаджиев от 11 Б клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“  в Ловеч се класира сред 8-те най-добри от страната и участва в националния полуфинал в дебат по въпроса „Трябва ли в българските училища да се въведе задължителен предмет „Медийна компентност“?. Той се представи изключително убедително и показа в дебата не само завидни езикови умения, но и задълбочени познания по темата. За Цветомил участието в този национален конкурс беше незабравимо преживяване: „За да може човек да дебатира добре, трябва да се занимава задълбочено с темата, да чете и събира информация, да може да говори свободно и да изразява мнението си пред публика. С участието си в този проект не само създадох нови приятелства, но и придобих нови умения, които ще са ми полезни в мечтаната от мен професия на адвокат“
Като гост на националния финал беше поканен Радослав Хитов, директор на Езиковата гимназия в Ловеч и председател на обединението на директорите на езиковите гимназии в България.  Хитов беше дълбоко впечатлен от отличните познания по немски език, които демонстрираха учениците. „ Горд съм от отличните знания по немски език, които учениците получават в езиковите гимназии в България!“, каза той.
Националният победител тази година е Катерина Костадинова от Профилираната езикова гимназия в Перник.

 

Избрани новини

Leave a Reply