Луковит Начало Област Ловеч 

Два и половина тона отпадъци бяха разчистени от три Карлуковски пещери

Не е трудно хора от различни възрасти, професии и с различни интереси да отворят сърцата си и да се обединят в името на достойна кауза. Това показа започналата на 14 ноември (събота) в Карлуковския карстов район екоакция на Underground Speleo Club, организирана съвместно с кмета на кметство Карлуково Марияна Маринова. Причината са безотговорно изхвърлените отпадъци при три пропастни пещери – Черни връх, Дъблока и Хубавицата.

Карлуковският карстов комплекс е избран за еталон в Международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони по света – PIGEK. За съжаление, човешката безотговорност превръща част от стотиците пещери тук в нерегламентирани сметища. Освен че е грозна гледка, замърсяването носи преки рискове за човешкото здраве.

Тези отпадъци замърсяват подпочвените води, които отиват в кладенците и често се използват за обществено водоснабдяване. Нужно е да си даваме сметка за последиците от нехайното поведение. Това подчертаха инициаторът на акцията Светослав Караджов и неговите колеги от клуб Underground. Към тях се присъединиха и пещерняци от клубовете „Под Ръбъ“, „Академик“ и „София“. Жители на село Карлуково също се отзоваха на призива на своя кмет за участие в акцията.

Марияна Маринова посочи, че инициативата е първата малка крачка в тази посока. Плановете й са през пролетта акциите по почистването на района да продължат и в тях да се включат още жители на селото.

Председателят на Underground Георги Стайчев отбеляза, че само почистване не е достатъчно. Много важно е също хората да бъдат информирани какво се случва и да осъзнаят, че не бива да замърсяват природното ни богатство.

За няколко часа точно един тон и триста килограма отпадъци бяха събрани от въртопите около входовете на трите пещери и извозени до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Луковит.

В неделния ден акцията беше продължена само от пещерняците, които при спускането си вътре в пещерите и при теренния обход на намиращите се в близост въртопи разчистиха още един тон и двеста килограма отпадъци.

Избрани новини

Leave a Reply