Култура Летница Ловеч Начало Област Ловеч Общество 

Изложба „Владиня и Летница – нови археологически проучвания“ се открива в Ловеч

Изложба „Владиня и Летница – нови археологически проучвания в ловешкия регион“ организира Регионалният исторически музей в Ловеч.

Откриването е на 23 септември 2020 г., сряда, от 17.00 часа в залата на музея „Покрит мост“, площад „Тодор Кирков“ №1.

През лятото на 2019 г. в региона се проведоха спасителни археологически разкопки. Откритото селище от първата половина на второто хилядолетие пр. Хр., от бронзовата епоха, както и некропол от началото на 3-ти век пр. Хр., наложиха провеждането на допълнителни археологически разкопки по указание от НАИМ-БАН.

Има частично проучени запазени в различна степен части от четири жилища, изградени от преплетени пръчки и глина (колово-плетна конструкция), с тънки стени. В къщите и извън тях са открити огнища. Има данни, че жилищата са били унищожени от пожар. Предполага се, че селището не е обитавано дълго. Хората са се занимавали със земеделие и скотовъдството, тъй като са намерени доста животински кости.

Открити са кремъци, фрагменти от керамични съдове, кремъчни сечива с назъбен ретуш, тежести за вертикален тъкачен стан, прешлени за вретено, фрагменти от каменни брадви и др. Разкрит е и некропол от началото на 3-ти век пр. Хр. до момента с 13 гроба.

Според научния ръководител Мая Димитрова откритията са ценни, тъй като  за Централна Северна България  периодът е слабо проучен.

Избрани новини

Leave a Reply