Култура Начало Общество 

На Лазаровден в Ловеч бе открит двудневен Национален събор на народното творчество

Лазарица и Цветница са натоварени с много емоции, таен смисъл и легенди, но са и любими празници, каза Корнелия Маринова

Днес ще сме свидетели на чудото и красотата на българския фолклор, каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на Лазаровден, 20.04.2019 г.при откриването на двудневния Национален събор на народното творчество. Това стана на откритата сцена в двора на Бившата казарма в Ловеч, където се събраха стотици жители и гости на града.

Преди това кметът припомни библейската легенда за възкръсването на Лазар и подчерта, че двата дни Лазарица и Цветница, са натоварени с много емоции, таен смисъл и легенди. Корнелия Маринова съобщи още, че това са обичани и големи празници, а публиката ще се наслади на изкуството на над 1000 изпълнители от 30 читалища от Ловеч, Троян, Габрово, Тетевен и Тръстеник, а 23 майстори-занаятчии демонстрират изработването на своите изделия.

Сред гостите на празника бяха  депутатът Иван Миховскии зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов.

Програмата продължи с концерт на ФТС „Магия“ и ДТС „Магия“ при сдружение „Танцьорите“ с ръководител и хореограф  Маргарита Атанасова. В следобедните часове фолклорната програма продължи, а изпълнителите виж тук.

https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/lazarova-sabota-i-tsvetnitsa

На връх Цветница, неделя, от 11.15 часа ще бъде представен традиционния обичай „Кумичене“ на Пешеходния мост до Община Ловеч. Тогава ще бъде обявена и коя мома е „Кумичка 2019“.

Преди това шествието ще тръгне от Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, водено от официалните лица и от Общинския духов оркестър.

Община Ловеч, пресцентър

Избрани новини

Leave a Reply